Czy wkrótce będziemy jedli owady? Ustalenia badaczy są szokujące!
Owady od lat stanowiły podstawę diety wielu kultur. W świecie zachodnim ta moda nie była jednak rozpowszechniona. Teraz to się zmienia. Wszystko z powodu ekologii. Produkcja żywności miewa katastrofalny wpływ na środowisko. Czy niebawem owady będą częścią naszego jadłospisu?
– Notuje się wzrost zainteresowania wykorzystaniem owadów jako dodatkowego źródła pożywienia w żywności dla ludzi i paszy dla zwierząt, co wpływa na rozwój działalności badawczej, jak również możliwości biznesowych na całym świecie – podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Zobacz także: TRAGICZNA jakość powietrza w Polsce! Eksperci biją na ALARM
Owady jadalne są idealnym źródłem białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Równie zdrowe są dla zwierząt.
– Jednak korzyści z tego nowego źródła żywności muszą być rozważone w kontekście wszystkich możliwych wyzwań, w tym problemów z bezpieczeństwem żywności, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów – podkreślono.
Problemem mogą być np. alergie. Owady i skorupiaki często bywają źródłem uczuleń. Nie każdy będzie więc mógł zajadać się takim przysmakiem.
Ponadto w Polsce nie mamy krajowych przepisów w sprawie owadów jadalnych. Najpierw powinny powstać odpowiednie regulacje prawne. Tylko wtedy taka żywność będzie sprawdzona i bezpieczna.
Zobacz także: Michał Wiśniewski RETUSZUJE zdjęcia! Przyznał się!
Fot. Pixabay
Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych